25. april 2022

Neurorehabilitering Midt modtager nogle af landets hårdest ramte borgere efter en erhvervet hjerneskade. Alligevel lykkes det ofte borgerne at udvikle sig så meget, at de kan komme hjem til egen bolig med støtte indenfor få måneder.

Nu er det snart et år siden, at Specialområde Hjerneskade slog dørene op til det nybyggede rehabiliteringscenter på Tagdækkervej i Hammel. Et hus, der er bygget til at skabe de absolut bedste rammer for rehabilitering af borgere med svær erhvervet hjerneskade – og det er i den grad lykkedes. For de nyeste tal viser, at to ud af fem borgere kommer hjem til egen bolig med støtte efter et ophold i Neurorehabilitering Midt. Det sker efter en gennemsnitlig indskrivningstid på under fire måneder.

Portræt Lone.png

Afdelingsleder Lone Aagaard på trappen i Neurorehabilitering Midt. 

"Vi er meget stolte af, at så mange borgere kommer hjem til egen bolig med støtte, når man tænker på, at vi modtager nogle af de allerhårdest ramte. Det betyder meget for borgernes livskvalitet, da de fleste ønsker en så normal hverdag som muligt. Men det har også en stor økonomisk fordel for samfundet og landets kommuner, da en plads på et plejehjem eller regionalt tilbud er langt dyrere i længden" siger afdelingsleder Lone Aagaard.

Specialiseret rehabilitering 24 timer i døgnet

Hvis man spørger afdelingsleder Lone Aagaard, er årsagen til den korte indskrivningstid og de mange borgere, der bliver udskrevet til egen bolig med støtte, at Neurorehabilitering Midt tilbyder specialiseret rehabilitering 24 timer i døgnet.

"Vi tilbyder specialiseret rehabilitering fra borgerne skal ud af sengen om morgenen og til de skal i seng om aftenen. Vi har fem forskellige faggrupper, der støtter op om at engagere og motivere borgerne. Det betyder, at vi kan træne hele dagen og på forskellige måder for at udvikle borgerne mest muligt – hvad enten det foregår i træningslokalet eller over daglige gøremål som tøjvask, rengøring, madlavning eller personlig hygiejne" siger afdelingsleder Lone Aagaard.

Lone Aagaard understreger, at Neurorehabilitering Midt ikke er et tilbud, hvor borgerne "bare" opholder sig. Borgerne skal gerne udvikle sig hele tiden. Hvis det ikke sker, er det nødvendigt at finde et andet tilbud i samarbejde med kommunen. Kommunen bliver altid holdt løbende opdateret og allerede efter to måneder bliver der afholdt et opfølgningsmøde for at vurdere, om borgeren får det ønskede ud af indsatsen. På opfølgningsmødet bliver det også drøftet, om borgeren kan komme hjem i egen bolig med støtte.

Alle mennesker og hjerneskader er forskellige

Borgernes indsigter og erkendelser er en vigtig del af rehabiliteringen. Det tager tid at acceptere, at ens liv er totalt forandret, og aldrig bliver det samme igen. Men det kan være endnu sværere at bearbejde sorg og krise, hvis man er ramt på selve hjernen. Her spiller medarbejderne i Neurorehabilitering Midt en central rolle i at opstille realistiske mål ud fra kommunens §141 handleplan og borgernes egne ønsker og forventninger. Det kan være, at borgeren gerne vil lære at gå igen, men først skal lære at holde balancen.

"Der er ikke to mennesker eller hjerneskader, der er ens. Så vi må møde borgerne der, hvor de er, for at motivere dem til udvikling. Når man bliver ramt af en svær hjerneskade, er det let at opgive håbet om en normal hverdag. Her skal vi hjælpe borgerne med at se mulighederne og bevare troen på, at man kan have et godt liv – på trods af en hjerneskade" siger afdelingsleder Lone Aagaard.

Når man bevæger sig rundt i Neurorehabilitering Midt, er der ingen tvivl om, at borgerne er tænkt ind i hele bygningen. Køkkenet er indrettet, så borgerne selv kan deltage i madlavningen, selvom de sidder i kørestol eller har brug for støtte til at stå. Badeværelset kan indstilles særligt efter borgernes behov, så de bliver så selvhjulpne som muligt. Trappen er indrettet med en siddeplads på halvvejen og et gelænder i begge sider for at motivere til gåtræning. Samtaletapeter på væggene lægger op til dialog.

"Neurorehabilitering Midt skal være et varmt hus at komme i med en god atmosfære. Vi gør meget ud af, at vi ikke er et hospital, men borgernes midlertidige hjem – og et åbent hus for alle, der spiller en rolle i borgernes liv. Pårørende er velkomne så meget, de har lyst, og borgerne kan mødes i dagligstuen eller de nye fælles udearealer for at skabe en så normal hverdag som muligt. Det sikrer også en naturlig overgang til hverdagen i egen bolig med støtte" siger afdelingsleder Lone Aagaard.

Vil du vide mere om Neurorehabilitering Midt eller har du brug for at få vurderet, om det kan være det rigtige tilbud for en borger? Så kontakt gerne afdelingsleder Lone Aagaard på 2113 3630 eller loaaga@rm.dk.

Du kan også læse mere om Neurorehabilitering Midt her.