1. februar 2023

I efteråret 2022 igangsatte Specialområde Hjerneskade et internt IKT-projekt, som havde til formål at understøtte borgernes muligheder for at anvende IKT på en måde, som fremmer digital inklusion og modvirker digital risikoadfærd.

Som en del af projektet gennemgik otte medarbejdere på tværs af specialområdet et kompetenceudviklingsforløb, som bestod af undervisning, prøveindsatser i praksis samt sparringssessioner. 

Borger, som øver finmotorik.jpg

Projektet har været en stor succes. For det første har det vist sig, at vores undervisning af medarbejderne i projektet har styrket deres kompetencer i forhold til at udvikle og udføre IKT-indsatser i praksis. For det andet har vi set en god udvikling hos borgerne, som har haft stort udbytte af indsatserne.

"Jeg er blevet bekræftet i, at borgerne gennem IKT får en lettere måde at kommunikere samt fortælle. Det giver i højere grad borgerne mulighed for at fortælle, hvad der er vigtigt og dermed få større indflydelse på eget liv. Borgerne føler sig mere hørt og forstået og kan på sigt nemmere kommunikere med medarbejderne" fortæller en medarbejder fra projektet.

Det viser sig, at mange borgere kan mere end medarbejderne troede. Borgerne har i løbet af projektet åbnet mere og mere op for interessen, men det kræver, at medarbejerne sidder sammen med borgerne og guider.

Bedre kommunikation med pårørende

I projektet har flere medarbejdere arbejdet med at styrke borgernes kommunikation gennem appen "Go Talk Now" og de sociale medier.

På Svalevej er en borger blevet introduceret til Facebook, da borgeren ønskede at følge mere med i sin families liv. Borgeren havde før projektet ingen kendskab til de sociale medier. Ved hjælp af IKT-indsatsen hos borgeren er det nu blevet muligt for borgeren at tilgå de sociale medier i hverdagen. Det giver borgeren mulighed for at følge med i sin families liv, udover når de kommer på besøg.

IMG_0709.JPG

Genfinde gamle interesser og minder

I projektet viste det sig, at IKT-indsatserne også åbner op for mange muligheder for at genfinde gamle interesser og minder. På Svalevej fik en borger lov at afprøve appen "Blockspot", som både kan anvendes til underholdning og programmering.

Borgeren har før sin skade beskæftiget sig meget med programmering og var derfor meget entusiatisk omkring projektet, da det netop gav borgeren mulighed for at genfinde og udforske nogle af de interesser, som borgeren havde før skaden. Når vi arbejder med IKT, som taler ind i borgernes egne interesser og ønsker, er det også med til at skabe en mere meningsfuld hverdag.

borger - som lytter til lydbog.jpg

Det samme gjorde sig gældende på Høskoven, hvor to medarbejdere introducerede en borger for YouTube. Her har borgeren efter eget ønske set nogle videoer fra sin hjemby og på den måde genoplevet gamle minder. Det var med til at skabe stor glæde.