5. april 2022

I november 2021 tog Høskoven i Viby J, der er en afdeling i Specialområde Hjerneskade, hul på en større forskønnelse af de fysiske rammer. Forskønnelsen skal sikre indbydende rammer til glæde for både borgere og medarbejdere. Nu kan vi endelig løfte sløret for resultatet.

Det var tiltrængt og blev taget godt i mod – på trods af rod og malerbøtter – da Høskoven i november tog hul på en omfattende forskønnelse af de fysiske rammer.

For på trods af en renovering i 2005, er der nemlig ikke sket meget på Høskoven siden slutningen af 1960'erne, hvor afdelingen blev indviet. De fysiske rammer og meget af udsmykningen i afdelingen fremstod derfor usammenhængende, og der manglede en rød trød.

Men med forskønnelsen er det nu fortid. De fysiske rammer har fået en gevaldig opgradering og er blevet udsmykket, så de fremstår mere indbydende og bedre understøtter borgernes behov.

Natur, farver og billeder som 'dialogstartere'

I forskønnelsen er der lagt vægt på, at der er sammenhæng mellem de fysiske rammer, naturen omkring afdelingen og beboerne på Høskoven. Derfor er både farver, billeder, grafiske elementer og tekst, der bruges til wayfinding, særligt udvalgt, så det understøtter opgaven og stedet. Samtidig er den lokale natur, der omgiver Høskoven bragt i spil inden for og brugt aktivt i forskønnelsen.

Helt konkret er der kommet samtaletapeter på væggene med fotos fra naturen omkring Høskoven. Der er også kommet billeder af fugle, træer og et Danmarks- og verdenskort. Udover at skabe stemning fungerer billederne som "dialogstartere" både i forhold til nuet, men også i forhold til borgerens liv før Høskoven. Det er både brugbart for personalet sammen med borgeren, men også for de pårørende, der kommer som gæster i afdelingen. Samtidig er der brugt naturlige og varme farver, der skaber et varmt og stemningsfyldt udtryk.

Også for arbejdsmiljøet

Men det ikke kun beboerne, der er tænkt ind i forskønnelsen. Det samme er medarbejderne og arbejdsmiljøet. Blandt andet er nogle af billederne lavet som "lydabsorbenter", der fungerer både som udsmykning og samtidig hjælper på akustikken. Andre er lavet som whiteboards og tavler, der kan bruges til information. Derved er det fysiske arbejdsmiljø også tænkt ind i forskønnelsen.

I samme ombæring er enkelte gulve blevet renoveret, så de spiller sammen med forskønnelsen. Alt i alt er der sket meget på Høskoven. De hvide institutionelle flader er brudt, og i stedet er der kommet varme, stemning og billeder at kigge på og tale om.

Nu, da forskønnelsen er færdig, er der ingen tvivl: det gør en kæmpe forskel. Ikke bare for beboerne, men i den grad også for medarbejderne og for arbejdsmiljøet.

Klik på billeder for at se i stor udgave.