29. juni 2022 

I 2021 fik Specialområde Hjerneskade tilført midler, der skulle sprede glæde og skabe oplevelser for borgerne oven på nogle hårde år med corona. I specialområdets afdelinger er midlerne brugt vidt og bredt på forskelligartede oplevelser – alt fra motorcykelklub og hajer til musik- og madoplevelser.

Efter to lange år med coronanedlukninger til følge har 2022 for alvor bragt oplevelser og glæde med sig for borgerne i Specialområde Hjerneskade. I sommeren 2021 modtog specialområdet nemlig midler fra staten, der var øremærket oplevelser.

De såkaldte oplevelsespenge, der var en del af finanslovsaftalen for 2021, havde til formål at støtte oplevelsesindustrien oven på en hård periode med corona. Samtidig skulle de sprede glæde for ældre og udsatte borgere, som var mærket af nedlukningerne.

I Specialområde Hjerneskade blev oplevelsespengene fordelt mellem alle afdelinger til brug på oplevelser lokalt på afdelingen eller ude i samfundet.

Afdelingerne har flittigt benyttet sig af midlerne og har arrangeret mange forskelligartede, spændende og skønne oplevelser for borgerne.

Intimkoncert og pølsevogn på Svalevej

På afdelingen i Assentoft ved Randers er midlerne blandt andet brugt på at skabe en helt særlig og unik oplevelse for borgerne. Johnny Hansen, der er kendt som forsangeren i dansktopbandet Kandis, gav nemlig intimkoncert på afdelingen til stor glæde for både borgere og personale.

Borgerne fik til koncerten brugt både sang-, danse- og lattermusklerne, da Johnny bød op til fællessang og -dans til kendte danske og udenlandske hits og fortalte røverhistorier fra sin lange musikkarriere. Efter koncerten stod den på autografer, selfies og snak med Johnny.

Midlerne er også brugt på madoplevelser, herunder en pølsevogn, som har været parkeret i gårdhaven og serveret hotdogs og ristede med alt, hvad hjertet kan begære af tilbehør. Derudover er der planlagt besøg af is-bil henover sommeren samt en stor høstfest for borgere, pårørende og personale med helstegt pattegris, besøg af bilveteranklub og hygge. 

Hajer, cirkus og historie på Josiassens Vej

På afdelingen Josiassens Vej i Grenå har oplevelserne budt på alt fra hajer og klovne til besøg på renæssanceslot.

Afdelingen har blandt andet købt årskort til to af de store turistattraktioner på Djursland til alle de borgere, som har ønsket det. Det betyder, at borgerne sammen med personalet i hele 2022 både kan dykke ned i historien og opleve renæssancen på Gammel Estrup slot og se over 200 forunderlige og farvestrålende fisk, havdyr og hajer på det lokale akvarie, Kattegatcenteret. Derudover har alle borgere været i Cirkus Arena og oplevet akrobatik og gøgleri i vaskeægte cirkusstil.

Grisefest og aktivitetsdage på Høskoven

På Høskoven i Viby er midlerne brugt til at skabe mange små oplevelser og aktiviteter for borgerne. Afdelingen har blandt andet arrangeret diverse madoplevelser for borgerne. Det har været alt fra grill i gårdhaven til besøg af Den Glade Isbil, der serverede is med frugt og bær, samt besøg af en pølsevogn, hvor den stod på både franske hotdogs og ristede.

Der er også afholdt "aktivitetsdage" med musik og sport på programmet. Borgerne har derfor kunnet opleve traditionel folkemusik fremført af Klezmerduo samt givet sig i kast med et slag volleyball. Derudover har afdelingen afholdt "Tour de Brabrandsøen", hvor borgere og personale i samlet flok tog en rundtur om søen, der ligger tæt på afdelingen. Efterfølgende stod den på jordbærkage og friske jordbær til alle.

I slutningen af juni er der desuden planlagt en traditionel spansk grisefest med alkoholfri sangria, helstegt pattegris og musik i spansk stil.

Motorcykler og comedy på Fogedvænget

I Hedensted, hvor afdelingen Fogedvænget ligger, har borgere og personale haft besøg af en lokal motorcykelklub. Her fik borgerne mulighed for at komme helt tæt på de mægtige køretøjer og få sig en køretur i lokalområdet.

Udover motorcykler har oplevelserne også budt på musik og comedy. I begyndelsen af juni deltog borgerne i Sølund Musikfestival i Skanderborg, der er verdens største musikfestival for udviklingshæmmede, hvor den stod på dans og god musik. Derudover har borgere og personale været til comedy show med komiker Heino Hansen, hvor lattermusklerne blev flittigt brugt.

Cirkus og musikfestival på Tagdækkervej

På Tagdækkervej har oplevelserne budt på både gøgleri, mad og musik. Afdelingen i Hammel har gennem foråret forkælet borgerne med særlige madoplevelser fra lokale restauranter. I den forbindelse har der været sushi, stjerneskud, pizza, pasta og bøfsandwich på menuen.

Beboerne på Tagdækkervej har også haft fint besøg af gadeteateret "De Splittergale" og Cirkus Trapez. Sidstnævnte slog i maj "cirkusteltet" op på parkeringspladsen foran afdelingen og lavede en open air opsætning med akrobatik, gøgleri og cirkusdyr.

Endelig er oplevelsesmidlerne brugt på musik og billetter til Tagdækkervej Musikfestival, der fandt sted den 11. juni. Festivalen, der er Danmarks eneste musikfestival for senhjerneskadede, kunne i år fejre sit 10 års jubilæum. I den anledning oprustede festivalen på musikfronten, hvor blandt andet Sussi og Leo var booket til at spille. Udover Sussi og Leo, som gav et brag af en koncert, gik beboere på Tagdækkervej også selv på scenen og sang særligt udvalgte sange. Der var også musik ved lokale bands, der fik sat gang i festen med hjælp fra de hundredvis af fremmødte festivalgæster.

I anledningen af jubilæet var beboere fra alle specialområdets afdelinger inviteret til festivalen. Borgere fra afdelingerne i Hedensted, Grenå, Assentoft og Viby mødte talstærkt op og havde en skøn dag fyldt med musik, dans, solskin og ikke mindst god stemning.