09.02.2017

I 2013 skrev psykolog Dorthe Birkmose bogen "Når gode mennesker handler ondt – tabuet om forråelse". Bogen var for alvor med til at sætte begrebet "forråelse" på dagsordenen, blandt andet inden for socialområdet.

Siden Dorthe Birkmoses bog udkom, er der blevet sagt og skrevet meget om forråelse, men der har været langt mellem de gode løsninger.

For at blive klogere på emnet deltog 18 ledere og medarbejdere fra Specialområde Hjerneskade i januar 2017 på en temadag med overskriften "Etik – risikoen for forråelse". Oplægsholder var netop Dorthe Birkmose, der på temadagen satte spot på, når professionelle i arbejdet med mennesker handler ondt – bliver forråede.

Onde handlinger

Dorthe arbejder ud fra et standpunkt om, at der ikke findes onde mennesker – kun onde handlinger. Og selv om vi er professionelle, sker det, at vi gør andre mennesker ondt.

Ondskab og forråelse er tabu, men Dorthe italesatte nødvendigheden af at bryde tavsheden og tale om de onde handlinger. Først når vi erkender og taler om de onde handlinger, kan vi gøre noget ved det.

Fem elendige løsninger

Det er ikke nok blot at tale om forråelse. Det er kompliceret, og alle løsninger risikerer at være elendige.

Faktisk præsenterede Dorthe "fem elendige løsninger", når man oplever forråelse hos sig selv eller hos andre:

  • Erkend forråelsen - med risiko for at du sønderriver dig selv
  • Sig op eller sig fra - med risiko for at du får dårlig samvittighed overfor dine kolleger
  • Kritiser det kritisable - med risiko for eksklusion
  • Sig "pyt" – med risiko for at blive ligeglad
  • Arbejde fagligt forsvarligt "undercover" - med risiko for stress eller for at blive fyret

Hvad er den gode løsning så?

Dorthe tror på, at der findes løsninger på problemerne, men hun påpeger samtidig, at der ikke kan være et par enkle løsninger på samtlige komplicerede konstellationer om forråelse – det er mere komplekst end som så.

En del af løsningen er netop at erkende og tale om problemet, men som nævnt ovenfor rummer de løsninger også risikoen for at være elendige, hvilket man skal være opmærksom på.

Dorthe er for tiden ved at skrive et indlæg til en bog om professionelle samtaler og empatiske relationer. Arbejdstitlen på sidste kapitel er "Når man har opdaget forråelsen – hvad så?". Det bliver spændende at følge, hvad hun når frem til, så de fem elendige løsninger forhåbentligt kan suppleres med fem brugbare løsninger.
 

Kvalitetsudviklingskonsulent Anitta Jensen, SOH
Administrativ leder Jesper Hviid Larsen, SOH

 

Kilder:

"Etik – Risikoen for forråelse"; temadag med Dorthe Birkmose, VIA University College Aarhus, den 31. januar 2017. 

"Søges: Eksempler på retfærdiggørelse af forråede handlinger"; blogindlæg den 23. november 2016 af Dorthe Birkmose på www.dorthebirkmose.dk.

Anbefalet læsning:

Når gode mennesker handler ondt – tabuet om forråelse, 2013 af Dorthe Birkmose

Afvæbnet kritik, 2016 af Rasmus Willig

Livsfarlig ledelse, 2013 af Christian Ørsted